Liczba postów : 362 Data przyłączenia : 27/11/2016
Temat: Krzesła przy barze Nie Gru 18, 2016 2:57 pm
Krzesła przy barze
Mówi się, że Gospoda pod Świńskim Łbem to pub dla czarnoksiężników, ale to nieprawda! W końcu nie jesteśmy na ulicy Śmiertelnego Nokturnu. Pod Świńskim Łbem można spotkać także i wiele osób, które nie mają żadnego związku z czarnomagicznymi praktykami. Tych o nieco bardziej zszarganej opinii być może przyciąga po prostu tutejszy klimat. W gospodzie panuje bowiem wieczny półmrok, co sprawia, że miejsce to wydaje się smutniejsze i bardziej tajemnicze niż pub Pod Trzema Miotłami.
Cennik Gospody pod Świńskim Łbem:
Zupy 1. Kapuśniak - 5 galeonów Podobno niektóre kawałki mięsa i słoniny same uciekają z michy. 2. Żur w chlebie - 7 galeonów Tradycyjny żur z jajkiem i kiełbasą, podawany w jadalnej, chlebowej miseczce. Cieszy się bardzo dużą popularnością wśród gości gospody. 3. Czernina - 6 galeonów Zupa na bazie rosołu i zwierzęcej krwi. Podobno w gospodzie do zupy dodaje się krew nietoperza. Tak naprawdę to pomówienia - kucharze wykorzystują krew kaczki lub gęsi.
Dania główne 1. Świński łeb - 30 galeonów Specjalność gospody. Świński łeb gotowany jest w kapuście. 2. Mięsne koryto - 60 galeonów To naprawdę zestaw wielu pieczonych mięs podawanych w drewnianym korycie, razem z ziemniakami, zasmażaną kapustą i innymi surówkami. Cena wydaje się wysoka, choć właściciel zapewnia, że tak naprawdę jest ona promocyjna, bo przy takim korycie mogą najeść się nawet cztery, rosłe osoby. 3. Grillowana polędwica z Tebo - 25 galeonów Polędwica jest wcześniej marynowana w miodzie i czosnku. Podaje się ją z frytkami i grillowanymi, przyprawionymi warzywami różnego rodzaju. 4. Rolada wołowa - 20 galeonów Rolada wołowa zawijana jest z ogórkiem i słoniną. Podaje się ją z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową. 5. Pieczona dorada - 18 galeonów Cała ryba pieczona z dodatkiem soku z cytryny i tajemniczej, znanej tylko szefowi kuchni, mieszanki przypraw. Ryba faszerowana jest warzywami i podawana jest z pieczonymi w mundurkach ziemniakami. 6. Potrawka z kurczaka - 15 galeonów Kawałki kurczaka z ryżem, włoszczyzną i zielem angielskim.
Napoje bezalkoholowe 1. Herbata z wężoziela - 4 galeony 2. Herbata tymiankowa 3. Czarna kawa - 3 galeony 4. Biała kawa - 4 galeony 5. Kremowe piwo - 5 galeonów Podawane na zimno lub jako grzane piwo. 6. Sok z dyni - 4 galeony 7. Woda goździkowa - 2 galeony
Alkohole 1. Kieliszek Rumu porzeczkowego - 6 galeonów Uwaga! Rum porzeczkowy do bardzo mocny trunek, osiągający nawet do 70% zawartości alkoholu. 2. Kieliszek Sherry - 5 galeonów Hiszpańskie, mugolskie wino o delikatnym posmaku wiśni, które spotkało się z entuzjastycznym przyjęciem również w świecie czarodziejów. Jest jednak nieco gorsze niż Skrzacie wino. 3. Kieliszek Skrzaciego wina - 8 galeonów Skrzacie wino uchodzi za najlepsze z win w świecie czarodziejskim. 4. Kieliszek wina pokrzywowego - 6 galeonów Czerwone, wytrawne wino, które dodatkowo ma właściwości lecznicze. Przeciwdziała bowiem stanom zapalnym. 5. Kieliszek wina z czarnego bzu - 5 galeonów Półsłodkie, delikatne wino, które w przeciwieństwie do większości win, ma tylko 8% alkoholu. 6. Kufel grzanego miodu pitnego - 6 galeonów Kufel takiego korzennego miodu pitnego jest idealnym wyborem na chłodniejsze dni i wieczory. 7. Szklanka Brandy - 8 galeonów Trunek podobny do Ognistej whiskey, jednak delikatniejszy i bardziej aromatyczny w smaku. Dlatego też częściej wybierany przez panie. 8. Szklanka Ognistej whiskey - 10 galeonów Po wypiciu szklaneczki Ognistej Whisky pojawia się uczucie pieczenia w gardle, a sam spożywający nabiera odwagi i śmiałości.